Espadrilky sú obľúbenou alternatívou sandálov. Sú ľahké, vzdušné a ponúkajú väčšiu ochranu ako topánky s otvorenou špičkou, ale ich plátené zvršky a pletené jutové podrážky sú tiež magnetmi na nečistoty.

Vďaka tejto letnej obuvi, ktorú milujú ženy aj muži, sa budete cítiť ako na dovolenke v Stredomorí. Hovoríme samozrejme o espadrilkách. Určite si ich pamätáte z detstva, no pravidelne sa vracajú už od 80. rokov.

Espadrilky pochádzajú zo Španielska a južného Francúzska, kde prirodzene rastie tráva, ktorá sa pôvodne používala na ich pletené podrážky. Samozrejme, je to podošva z prírodnej trávy, ktorá robí tieto topánky mimoriadne náchylnými na nečistoty a vlhkosť.

Plátno, koža, juta: Ako čistiť citlivé materiály

Zatiaľ čo podrážky väčšiny espadriliek sú teraz robustnejšie vďaka gumeným základom, látkové zvršky sú už iný príbeh. Zvršky zvyčajne vyrobené z plátna, ľanu alebo kože môžu mať rôzne farby od svetlých až po tmavé, ako aj vzrušujúce potlače alebo dokonca flitre, ktoré si všetky vyžadujú špeciálnu starostlivosť.

Ak sa vaše espadrilky namočia alebo zašpinia, je dôležité ich ihneď vyčistiť a dať im dostatok času na vyschnutie. Potom môžete urobiť niekoľko jednoduchých krokov, aby ste zabránili opätovnému znečisteniu vašich obľúbených letných topánok.

Čistenie látkovej obuvi: Menej je viac

Dobré pravidlo znie: Zabráňte tomu, aby ste espadrilky pri čistení príliš namočili. Vlhkosť nevyhnutne prenikne podrážkou, ktorá schne extrémne pomaly. Ešte horší nápad je hodiť ich do prania, pretože je nepravdepodobné, že by prežili nejaký cyklus.

Prvým krokom pri čistení akéhokoľvek materiálu obuvi je použitie čistiacej kefy, aby ste sa zbavili piesku, prachu a iných nečistôt na povrchu. Potom naneste čistiacu penu CLEAN & CARE na odstránenie škvŕn a šmúh. Pred ďalším nosením nechajte látku úplne vyschnúť, inak môže vaša topánka stratiť svoj tvar. Biele plátené topánky môžu byť ponechané na slnku, aby sa vysušili, ale farebné odrody by mali byť zatienené, aby nedošlo k vyblednutiu.

Starostlivosť o kožené espadrilky

Kožené espadrilky sú obľúbené v chladnejších letných dňoch. Väčšina čistiacich prostriedkov zbaví kožu nielen nečistôt, ale aj olejov, ktoré sú nevyhnutné na udržanie materiálu mäkkého a pružného. Čistiaca pena CLEAN & CARE obsahuje ďalšie aktívne zložky, ktoré vyživujú kožu. Je teda vhodný na použitie s hladkou kožou, ako aj s tradičnejšími espadrilkovými tkaninami.

Nečistoty sa samozrejme nehromadia len na vonkajšej strane topánok, ale aj vo vnútri. INSIDE FRESH & CLEAN sa dokonale hodí na čistenie interiérov obuvi. Je ľahké zabudnúť vyčistiť vnútro svojich espadriliek a sandálov, ale verte nám, vaše nohy sa vám poďakujú, ak to urobíte!

Ošetrené podrážky = suché espadrilky

Keď si espadrilky vyčistíte a necháte vyschnúť, môžete pracovať na riešení problému citlivej jutovej podrážky. Najlepší prípad: Nikdy nenecháte tkané trávové podrážky namočiť, pretože zvyčajne trvá niekoľko dní, kým úplne vyschnú.

Samozrejme, niekedy dážď alebo stúpajúci príliv prekvapia. Preto je dobré si podrážky pre každý prípad naimpregnovať. Odporúčame high-tech vodeodolný sprej CARBON PRO. Je vhodný na všetky druhy látok, vrátane plátenných zvrškov a jutových podrážok. Ošetrenie nielen chráni obuv pred poškodením vodou, ale tiež zabraňuje usadzovaniu nečistôt. CARBON PRO však umožní látke vašich espadriliek dýchať, čo znamená, že budete mať stále ľahký a vzdušný pocit na nohách počas celého leta!

Product added to wishlist